17 Νοεμβρίου 2017

Άνοια: Φύση ή χημεία;

Moνοκλωνικά αντισώματα ή φυτικά προϊόντα; Μία ερώτηση που ταλανίζει τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, αφού μέχρι ώρας οι μελέτες που γίνονται για την ίαση της άνοιας δεν δείχνουν «φως στο τούνελ», τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» με την Τάνια Μαντουβάλου, η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει καταδείξει ένα και μοναδικό φάρμακο, για όλες τις αιτίες που προκαλούν την άνοια. 

Ακόμα και ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει άνοια 
«Στην προσπάθεια μου να βρω τελικά τι έχει γραφτεί για την παθογένεια της άνοιας, βρήκα τουλάχιστον 15 αιτίες, μεταξύ των οποίων και ο τραυματισμός στο κεφάλι.

Μάλιστα έχει βρεθεί ότι ανάλογα με την ένταση του χτυπήματος στον εγκέφαλο, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια. Αν πχ ο άρρωστος πέσει σε κώμα, σαφώς κινδυνεύει περισσότερο, από ότι αν πάθει μία απλή διάσειση», είπε η κ. Τσολάκη και πρόσθεσε ότι οι κλινικές μελέτες, ακόμα κι αυτές που βρίσκονται σε τελική φάση όπως πχ για τα μονοκλωνικά αντισώματα, αφορούν μία μόνο αιτιολογία της νόσου. 

Άλλες πιο πρώιμες μελέτες, επίσης αφορούν μία ή δύο από τις αιτίες που προκαλούν τη νόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία επισημαίνει ότι αυτό την προβλημάτισε πολύ και την έκανε να σκεφτεί, ότι μέχρι να υπάρξει ένα φάρμακο, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις. Έτσι φαίνεται να βρήκε «μία κάποια λύση» στη φύση, αλλά κυρίως στη βιβλιογραφία της τελευταίας πενταετίας. 

Ποιες είναι οι μαγικές τροφές που δρουν ανασταλτικά 

«Στη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουμε και προσβολή των μιτοχονδρίων. Στα μιτοχόνδρια φαίνεται ότι βοηθάει η ρεσβερατόλη, που είναι μία ουσία, η οποία περιέχεται στο κόκκινο κρασί», λέει η κ. Τσολάκη και προσθέτει ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν ανασταλτική δράση στην άνοια και αυτές είναι το σκόρδο, το μάγκο, η παπάγια, τα καρύδια, τα σταφύλια, τα μούρα, το μήλο, η κανέλα, το μαύρο πιπέρι, η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι, ο καφές και το μπρόκολο. «Θα είναι καλό να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή μικρή ποσότητα από αυτά τα στοιχεία και για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία, εκεί που χρειάζεται», επισημαίνει η κ. Τσολάκη. 

*Η Μάγδα Τσολάκη είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.